Верховна рада запровадила вільні трудові договори



19 липня 2022 року Верховна рада ухвалила законопроект №5371 про зміни до Кодексу законів про працю. Цей закон передбачає створення договірного режиму регулювання трудових відносин для малого та середнього бізнесу, а також розширює можливості роботодавців звільняти працівників.

Важливо! Цей закон буде діяти лише під час воєнного стану, а після його скасування втратить свою чинність.

Запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин між працівниками та роботодавцями, якщо останній – не юридична особа публічного права, є суб’єктом малого або середнього бізнесу з кількістю працівників не більше ніж 250 осіб. Також режим може застосовуватись до трудових відносин, якщо заробітна плата працівника становить понад вісім мінімальних зарплат на місяць (52 тис. грн).

У межах вільного трудового договору сторони можуть на власний розсуд врегулювати стосунки щодо системи та режиму оплати, працевлаштування та звільнення, робочого часу, тривалості робочого тижня, відпустки, вихідних та інших прав і гарантій. У законі також зазначається, що загальновизнані трудові права і гарантії найманих працівників повинні бути збережені.